luni, 3 iunie 2013

Valorile mele spirituale

Valorile mele spirituale




      Motto: "Pentru mine binele suprem este in suflet, pentru el (epicurianul) insa, in placerile trupului; pentru mine in virtute, pentru el in placere. Binele suprem deasupra caruia altul nu este, chiar insusi Dumnezeu este!" (Sfantul Augustin - Tagaste 354 - Hippona 430 d.Ch. - , in "Retractationum libri" 2,35)
    Substantivul valoare descinde in latina din verbul valeo, es, ui, itum, ere care poseda mai multe intelesuri precum: a fi puternic, a avea forta prin sine, a fi eficace, a avea sanatate fizica si morala, a avea un anumit sens si numai in final a avea o valoare prin bani sau un pret. De aceea a elabora o definitie a substantivului valoare nu este un lucru tocmai usor. Daca adoptam pozitia ca universul este format dintr-o multime de sisteme ordonate ca structura, functionare si devenire atunci am putea sustine ca valoarea este o insiruire sau proprietate atat a sistemelor materiale, cat si a celor spirituale din vasta existenta care intr-un anumit moment poate corespunde unor necesitati reale de ordin material si nematerial. Din aceasta definitie foarte cuprinzatoare dar nu suficient de exacta, deducem ca pot sa existe mai multe categorii de valori. Dintre acestea ne multumim sa enumeram urmatoarele: valorile fizice sau ale materiei neinsufletite intre care si unele energetice; valorile biologice intre care si cele bioenergetice vindecatoare (de pilda valoarea nutritiva a alimentelor ori valoarea informatiei genetice ca o deriva a sexualitatii biosistemelor), valorile economice productive si comerciale si, in fine, valorile spirituale, nemateriale in esenta lor (cum sunt: credinta, arta, stiinta si filozofarea).
     Valorile mele spirituale sunt:
 Viata si dreptul la viata. Pentru toate vietuitoarele care traiesc pe acest pamant, viata personala este un dar divin
 Dreptatea, care in lumea non-umana a vietii salbatice ramane cea impusa de legile naturii stabilite de Dumnezeu, in viata individului uman are o conotatie superioara.
Adevarul, este o categorie existentiala apartinatoare numai umanitatii. Cunoasterea lui este adanc inradacinata in ratiunea umana, ramanand indrumatorul oricarei fapte ale acelora ce se afla in serviciul Domnului. "Departe fie dar de voi minciuna! Spuneti fiecare adevarul aproapelui vostru, deoarece unii suntem madularele celorlalti" (Efeseni, 4:25). 
 Iubirea sau dragostea este un sentiment ce cu greu poate fi despartit de inima omului. Ea este de doua feluri sau ipostaze care isi afla radacinile in iubirea pe care Dumnezeu o poarta creaturilor sale dotate cu putereas de a deosebi binele de rau.
Credinta inseamna a crede in toate invataturile venite de la Dumnezeu Tatal prin profeti si Isus Christos si mijlocirea Duhului Sfant     
Libertatea este o caracteristica specifica, dar ea nu este libertinaj fiindca bine spune Apostolul Pavel: "Toate sunt invoite, dar nu toate sunt de folos. Toate sunt invoite, dar nu toate inalta. Nimeni sa nu-si caute binele sau, ci al aproapelui" (1Corinteni, 10:23-24).
  Pacea este rodul activitatii Duhului Sfant si ea vine totdeauna de la Dumnezeu. El o da omului drept, caci El este inainte de toate pasnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu